perjantai 7. heinäkuuta 2017

Hannunvaakuna- korvakorut

Vuoden nuori korutaiteilija -kilpailu


Yhtenä kilpailutyönä olivat hannunvaakuna aiheiset korvakorut. Symbolia on käytetty suojaamaan huonolta onnelta ja pahoilta hengiltä. Sitä on piiretty talon tai ladon seinään suojaamaan sen asukkeja. Kuviota on käytetty monissa eri esineissä, kuten puisissa lusikoissa, juustolaudoissa sekä käytetty kirjontakuviona riipuksissa ja soljissa. Vanhin Suomessa löydetty hannunvaakuna on 1000 vuoden paikkeilla suksiin kaiverrettuina. Silmukat symboloivat maan neljää suojelevaa ilmansuunnan henkeä. Pohjoinen, Etelä, Itä ja Länsi kannattelevat taivasta maan yllä. Hannunvaakunan, tai käpälikön, uskotaan lisäävän turvallisuutta ja suojaavan synkiltä ajatuksilta. Näiden korujen valmistus olikin helpoin kilpailutöistä, ja sain ne niin nopeasti valmiiksi että unohdin ottaa kuvia kokonaan.

Porain puunpalaan reiät, joihin laitoin kaksi metallitankoa kiinni. Niitä apuna käyttäen sain väännettyä hopealankaa symmetrisesti muotoonsa. Kuitenkin vaati pari kokeiluerää, että sain vaakunan näyttämään siltä miltä halusin. Kun olin vääntänyt langan hannunvaakunan muotoon juotin kiinni hopealangan päät. Taoin pari kertaa juotettua vaakunaa vasaralla jotta koruun tulisi hieman syvyyttä.

Suljin linkit vaakunan kierteisiin ja juotin ne suoraan kiinni kivien istutusputkiin. Tämä oli mielenkiintoisen haasteellista, koska lenkit oli vaikea saada haluttuun kohtaan ja suoriksi. Parin korjauksen ja voimasanan avulla sain kuitenkin kaikki juotettua.

Tein kivien sovitteet, laitoin kivet kiinni ja siistin korun.

Valmis työ:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti