torstai 26. marraskuuta 2015

Ontto kantasormus

Onton kantasormuksen valmistus

Valmistimme koulutyönä onton kantasormuksen. Tämä kootaan kuudesta osasta. Tarkoituksena oli valmistaa leveydeltään 10mm sormusrunko jonka vahvuus on 1,8mm. Sivut ja kansi olivat 1mm aineesta.
 Ensimmäisenä tehdään halutun kokoinen sormusrunko. Kun se on saatu oikeaan muotoonsa siihen merkitään pari asiaa, sormuksen keskikohta, juotoskohta, 'yläpuoli'/'alapuoli', sekä 'ilma-aukon' kohta.


Ruutupaperin ruutuja apuna käyttäen voi helposti katsoa sormuksen keskikohta. Juotoskohta jää 'alapuolelle'. 'Yläpuolelle' merkitään 1mm lovet keskikohdasta toiseen, sormuksen molemmille puolille. 'Yläpuolelle' merkitään myös 'ilma-aukon' kohta josta sormukseen myöhemmin porataan ja sahataan.

Sormusrungossa tarvittavat merkinnät tehty

1mm paksuiset lovet sahataan samankokoista levyä varten. Kun levy istuu hyvin se juotetaan kiinni. Ennen juotosta porataan halutun kokoiset kaksi reikää sormusrunkoon ja sahataan reiästä reikään. Ilma-aukko siistitään ja voidaan siirtyä juottamiseen.

Levyn sovittelua.
Levyt juotettuna.

Kun levyt ovat juotettu ne sahataan ylimääräiset hopeat sormuksen sisäpuolelta ja siistitään jäljet. Sivulevyt sahataan kannan halutulle korkeudelle. Levyt sahataan erikseen ja tasoitetaan viilalla aivan suoraksi. Tämä on tärkeää, sillä päädystä tullaan katsomaan muiden kohtien linjat kohtisuoriksi esim suorakulmaa käyttäen.

Levyjen suoristamista.
Kun pääty on saatu suoraksi ruvetaan viilaamaan sormuksen sivuja sivulevyjä varten, taas 1mm verran. Kun levyt istuvat hyvin syvennyksiin ne voidaan juottaa paikoilleen.

Sivulevyt juotettuna.

Levyt sahataan ja viilataan samaan korkeuteen kuin toiset sivulevyt. Juotoskohdat siistitään.

Sivulevyjen siistimistä.
Seuraavaksi juotetaan kansi paikalleen. Kun tämä on tehty, ei jäljelle jää kuin juotoksien siistiminen, filssaus ja kiillotus.

Kantasormus kasassa ja filssattuna.


Valmis sormus.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti